Livrare gratuită la comenzi peste 250 lei

Istoria pralinelor belgiene de ciocolată – de la Neuhaus la Vinga

44-DSC01273

Descoperă istoria pralinelor belgiene de ciocolată și fascinanta lor poveste.

Boabele de cacao erau renumite încă de pe vremea aztecilor și mayașilor, băutura din cacao fiind închinată zeilor și fiind considerată sacră de către pământeni. Soarta boabelor de cacao avea totuși să se schimbe, ajungând în timp sa fie sursa principală pentru obținerea celor mai rafinate sortimente de ciocolată și praline belgiene artizanale!

Istoria pralinelor belgiene de ciocolată a început cu familia Neuhaus

Reputația deosebită a ciocolatei belgiene se naște din tradiție. În anul 1857, Jean Neuhaus, un farmacist elvețian a deschis împreună cu soția sa o farmacie în capitala Belgiei,  unde obișnuia să vândă dulciuri pentru tuse și stomac, ciocolată amăruie și alte ,,leacuri” obținute din pudra și untul de cacao. Din acel moment, Jean Neuhaus s-a gândit la tot felul de metode prin care să-și încânte clienții care-i treceau pragul. Astfel, în 1912 a venit cu ideea de a acoperi medicamentele cu cea mai fină ciocolată. Nepotul său, în schimb, i-a propus umplerea bomboanelor cu ciocolată, în loc de medicamente, iar astfel a luat naștere faimoasa pralină belgiană!

Cam în aceeași perioadă, la Vinga

Janos Draskovits era un cofetar cunoscut din Budapesta, unde a învățat meserie și unde și-a descoperit marea pasiunea pentru bomboanele de ciocolată. În anii 1880, acesta s-a mutat la Vinga, județul Arad, împreună cu familia sa, pornind afacerea cu faimoasele sortimente de bomboane. Dintr-o mică afacere de familie, între 1918-1920, atelierul a trebuit să-și extindă capacitatea de producție, fiind astfel introduse mașini speciale produse în Germania. În aceeași perioadă, afacerea a fost preluată de către fiul lui Janos, Teodor (Tivadar) Draskovits, după ce tatăl acestuia s-a stins din viață.

Pralinele belgiene de ciocolată în ziua de astăzi

Chiar dacă pe vremuri produsele Vinga erau faimoase și extrem de solicitate de către clienții din Europa, după anul 1970 fabrica și-a oprit complet producția și ciocolata Vinga a dispărut. Se spune că cererea pentru această ciocolată era atât de mare încât conducerea Căilor Ferate Române nu a avut de ales decât să ofere aprobare pentru cererea lui Teodor Draskovits ce prevedea ca trenurile accelerate și internaționale care treceau prin Europa, să facă oprire și-n gara din Vinga, pentru achiziționarea produselor dulci de către pasageri.

Pentru pralinele Neuhaus soarta a fost una tot mai înfloritoare. Astăzi, la mai bine de 153 de la înființarea afacerii de către Jean Neuhaus, tradiția continuă în Belgia cu unele rețete vechi de mai bine de 100 de ani! Multe dintre pralinele belgiene sunt confecționate manual chiar și în zilele noastre, compania producând constant noi rețete deosebite, noi arome și senzații, ce reprezintă o inspirație pentru cofetăriile și ciocolateriile din toată lumea. 

Aceste două mari povești despre cum pasiunea pentru ciocolată s-a transformat în adevărate fenomene mondiale reprezintă și inspirația noastră de zi cu zi. La ciocolateria artizanală Chantia, Timișoara, suntem pregătiți să te surprindem cu cele mai surprinzătoare arome și tipuri de ciocolată belgiană. Din respect pentru tradiție și pasiune pentru ciocolata premium, îți oferim momente de eleganță și rafinament atât în magazinul nostru, cât și prin comandă online pe www.chantia.ro!

S-ar putea să te bucuri și tu

Bucurie în fiecare cutie

Abonează-te la newsletter-ul nostru

×